Tekoälykantapöytä 11.9.2024

44 Kettua kokoontui syksyn ensimmäiseen Kantapöytään kuulemaan Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen professorin Hannu Toivosen mainiota esitystä tekoälystä.  Nyt tekoälystä puhutaan kaikkialla ja sitä käytetään kaikkialla,  tietämättämme.  Mutta mutta,  itse asiassa tekoälyä on tutkittu jo monta kymmentä vuotta,  nyt se on vaan taas vaihteeksi tapetilla. Ja sitä osataan hyödyntää entistä paremmin.  Vaikkapa niinkin arkisessa kuin HSL:n reittioppaassa.

 Mitä tekoäly on? Yksinkertaisesti - ihmisten tekemiä tietokoneohjelmia.  Siinä se. Ei sen pelottavampaa. 

Tekoäly ei syö sinua,  ei tee päätöksiä puolestasi. Tekoälyohjelmat auttavat,  käyttävät miljoonia tiedostoja,  hyödyntävät niitä mekaanisesti - mutta ne eivät ymmärrä ihmisten maailmaa,  arvoja, sielunelämää, tunteita.   

” TEKOÄLY VOI KORVATA   AJATUSTYÖTÄ,  

   MUTTA SE EI AJATTELE   EIKÄ   YMMÄRRÄ”

Mutta tekoälyssä on tietysti myös ikävät puolensa,  mahdollisuudet monenmoiseen huijaukseen.  Minkälaista maailmankuvaa esim. tekoälyä tehokkaasti käyttävä Google hakuineen tarjoaa,  onko se vain vain valkoisen hyvinvoivan keski-ikäisen miehen maailmankuva. Esimerkkinä vaikkapa kuvahaku sanalle lääkäri - tulee nippu kuvia stetoskooppi kaulassa hymyilevistä keski-ikäisistä valkoisista miehistä.  Tekoäly voi luoda myös epätasa-arvoa,  maailmankuvan vääristymiä.  Medialukutaidon lisäksi nyt tarvitaan myös tekoälylukutaitoa. 

Koko puolitoistatuntista rentoa esitystä on mahdoton tiivistää muutamaan kettulauseeseen.  Tarkempaa tietoa saa Hannu Toivosen teoksesta ”MItä tekoäly on? 100 kysymystä ja vastausta.  Siitä on sekä painettu että e-kirjaversio,  sekä Hannu Toivosen nettisivuilta:                                             http://www.mitatekoalyon.fi.

Kaisa Jaakkola, artikkelin tekijä